text.skipToContent text.skipToNavigation

Tibnor driver stålindustrin mot en grönare framtid

Som ledande stålleverantör i Norden och Baltikum vill Tibnor pusha branschens hållbarhetsutveckling. Företagets hållbarhetsarbete genomsyrar hela verksamheten – från leverantörsval till återbruk, egen produktion och transporter.

Game changer – Tibnor byter ut hela balksortimentet mot låg-CO2 material

För att kunna förse industrin med ett brett utbud av produkter och tjänster inom stål och metaller jobbar Tibnor i nära samarbete med både leverantörer och kunder. Tibnor har valt att öka samarbetet med materialleverantörer som har en lägre utsläppsintensitet.

– Vi har sedan länge använt generella hållbarhetskrav när vi väljer våra leverantörer, men sedan ett drygt år tillbaka har vi även utsläppsintensitet som kriterium. Vi har flera låg-CO2 material i vårt sortiment men accelererar nu omställningen och har nyligen påbörjat arbetet med att byta ut hela vårt sortiment av balk för den svenska marknaden. Varje ton låg-CO2 balk innebär 800 kg lägre CO2-utsläpp säger Jonathan Nejman, Inköps- och Hållbarhetsansvarig på Tibnor och fortsätter:

– Det här blir en game changer och jag tror att vi med detta tvingar andra distributörer och lagerhållare att följa efter.

Återvinning är bra – återbruk är bättre

En annan satsning som Tibnor presenterar är att bolaget tagit nästa steg i arbetet med återbruk av gammalt stål. Detta efter ett lyckat projekt tillsammans med Sweco och DEKRA, där aktörerna säkrat processen och utvecklat proceduren för standarden för att demontera stål från äldre byggnader.

– Att återbruka stål är en stor vinst för miljön, men det kräver en noggrant utarbetad process med testning, kontroll och dokumentation för att uppnå branschens höga krav på spårbarhet.

I det här projektet har vi arbetat fram en intern struktur för att genomföra hela processen, vilket gör att företag kan återanvända gammalt stål och göra en klimatbesparing på hela 97 procent, säger Patrik Bjelovuk, teknisk specialist på Tibnor.

En annan fördel med återbrukat stål är att det idag inte är dyrare än att köpa nytt. Idag kan slutpriset matcha nyproducerat stål. Stål är ett av de mest återvunna materialen i världen, och det kan smältas ner och återanvändas i en oändlig loop, men genom att plocka bort smältprocessen och i stället använda återbrukat stål sparas stora mängder energi. 

Miljövänlig vattenbaserad färg

För att driva branschen framåt fortsätter Tibnor att utveckla sitt hållbara erbjudande och presentera nya satsningar. 

– För att kunna pusha branschen framåt gäller det att aktivt göra smarta val. Därför har vi exempelvis valt att erbjuda en mer, miljövänlig vattenbaserad färg i vår produktion, som nu många av våra kunder väljer att byta till, säger Patrik Bjelovuk, och fortsätter:

– Varför inte byta till någonting som är bättre för miljön och som dessutom är billigare? Färgbytet är ett aktivt sätt att minska CO2-avtrycket i våra miljövarudeklarationer samtidigt som vi får bort en mängd flyktiga organiska ämnen, så kallade Volatile Organic Compounds/VOC. Genom att gå över till den vattenbaserade färgen minskar utsläppen med cirka 90 procent. Andra fördelar med den vattenbaserade färgen är att Tibnors medarbetare får en förbättrad arbetsmiljö.

– Det är stor skillnad att jobba med lösningsbaserad färg kontra vattenbaserad vad gäller hantering m.m. Exempelvis blir det inga starka lukter. Bytet till vattenbaserad färg är alltså ett lyft för både arbetsmiljön och klimatet, utan att tumma på kvaliteten, säger Patrik Bjelovuk.

Elektrifiering av fordonsflottan och fossilfria bränslen

Tibnors hållbarhetsåtagande återfinns genom hela verksamheten. Däribland bolagets transporter - både internt och ut till alla verkstads- och byggkunder i landet.

– Till att börja med är det viktigt att fordonen körs med en hög fyllningsgrad. Vi har som mål att alla distributionsekipage har minst 75% fyllnadsgrad, säger Jonathan Nejman, och fortsätter:

– Till utgången av 2024 har vi satt som mål att minst 80% av våra utgående transporter ska köras på HVO, biogas eller el. Tibnor arbetat också med den interna fordonsflottan. I samband med återinvesteringar byter vi till elektrifierade gaffeltruckar och gårdstraktorer. Målet är att ha en 100% elektrifierad flotta år 2030.


Text: Branschaktuellt Sverige AB

Låt oss göra skillnad tillsammans

Vi är övertygande om att det är vi tillsammans som skapar en mer hållbar framtid. Tveka inte att kontakta oss så ser vi till att tillsammans försöka göra morgondagen lite bättre.​

Kontakta oss
Snabborder
Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.